navi



17. kesäkuuta 2014

Arkistojen kätköistä: neiti runoilija

Alun perin tämän postauksen otsikkona oli Pieni runotyttö, mutta koska minulla on omat, henkilökohtaiset "traumani" L. M. Montgomeryn samannimisestä kirjasta, (jota en muuten koskaan saanut luettua ensimmäisiä sivuja pidemmälle) päätin sitten sovinnolla vaihtaa otsikon nyt heti postausvaiheessa, jottei sitä tarvitsisi ryhtyä sorkkimaan enää jälkikäteen. Varmaan tuo nykyinenkin ajaa tehtävänsä ihan hyvin ja kuvaa aihetta ihan tarpeeksi, sillä kyllä, ajattelin tänään jakaa ajatuksiani yhdestä elämäni tärkeimmästä asiasta, kirjoittamisesta ja erityisesti runoista.

Kirjoittamisentäyteisiä vuosia minulla on takanani jo aivan liian monta, sillä olen tuottanut omia tarinoitani ja runoja lähes siitä asti, kun ala-asteella opin sujuvasti kirjoittamaan. Runoissa, kuten ylipäätään muussakin kirjoittamisessa, tyylini on omasta mielestäni muuttunut todella paljon sitten noiden ihan ensimmäisten sepustusteni, joista muutamia pääsette nyt seuraavaksi lukemaan.



Ensimmäiset tähän päivään asti säilyneet runoni ovat vuoden 2007 maaliskuulta, ajalta jolloin ukkini nukkui pois. Tuolloin runot olivat erityisesti tapani paeta hetkeksi alamäkeen taittunutta elämää, mutta toisaalta ne olivat samalla myös tapa käsitellä asioita, joista en osannut puhua ääneen. Nuo runot ovat todella alakuloisia ja tietyllä tapaa myös säälittäviäkin purkauksia, joita en halua julkisesti jakaa, joten päädyin nappaamaan varhaisimmasta tuotannostani kaksi maistiaista, runot Olin onnellinen ja Sinulle kirjoitan. Vaikka kumpikaan ei oikeastaan ole omia suosikkejani, ne palaavat tasaisin väliajoin mieleeni, koska niissä näkyy jotain sellaista, mitä en enää osaa tavoittaa: lapsekas naiivius, huolettomuus, yksinkertaisuus.

Runo rakkaudesta ja Kulkijoiden kuningas ovat vanhoja kouluprojektejani ja ne kuvaavat hyvin, mitä aihepiirejä runoissani alkoi liikkua yhä enemmän: rakkaus, eläimet, mystisyys. Samat aihepiirit olivat ehtineet pyöriä vuoden tai kaksi tarinoissani, mutta syystä tai toisesta ne eksyivät runoihini vasta myöhemmin. Uudet aiheet eivät kuitenkaan syrjäyttäneet missään vaiheessa vanhoja surumielisiä löpinöitäni, kuten Nimetön-runo osoittaa. Nimetön on näistä kuudesta vähiten itseäni miellyttävä, mutta päädyin julkaisemaan senkin tässä yhteydessä ihan sen vuoksi, että ilmeisesti muut ovat siitä pitäneet tai edes jollakin tavalla samaistuneet sen sanomaan; yhä edelleen tuo kyseinen runo keikkuu vanhan, kirjoittamiseen keskittyneen blogini luetuimpien tekstien kärkisijalla.

Merihirviö on puolestaan valehtelematta yksi erikoisimmista runoista, jonka olen koskaan kirjoittanut. Pelkkä hullu kokeilu, mutta silti niin täysin minua.



Uudempaa tuotantoani. Ainakin omasta mielestäni huomattavasti rajatumpaa, huolitellumpaa ja erityisesti – vähäisempää. Noiden kahden runon (Kirjenippu ja V) lisäksi tänä vuonna kirjoittamani runot on mahdollista laskea kahden käden sormilla eli niitä ei todellakaan ole montaa. En tiedä onko syyttäminen ajanpuutetta, laiskuutta vai mitä, mutta runoilu on jäänyt vähemmälle kuin koskaan aiemmin, mikä hieman harmittaa, sillä oman kirjan lisäksi haluaisin myös julkaista ainakin yhden runokokoelman – miten julkaista, jos ei ole mitään julkaistavaa?

Toivottavasti inspiraatio ilmaantuu vielä takaisin.

Mitä pidit postauksesta, olisiko tällaisia mukava lukea lisää? Mikä runoista on sinun suosikkisi? Runoiletko sinäkin?

9 kommenttia

  1. 2013 kirjoitettu Ovat vain on oma suosikkini. Se on vain kertakaikkisen ihana, ja niin hienolta sanalta kuin tämä mun suuhun kuulostaakin: se on jotenkin puhutteleva. Tykkään eniten lyhyistä runoista, jotka silti pysäyttää. Sulla on tää kyllä selkeesti hallussa.

    Itse kirjoitin runoja pari vuotta ihan aktiivisesti, mutta sitten se vain jäi johonkin. Yhä joskus ajatus runoilusta kytee jossakin, mutta jotenkin sitä tuntuu, ettei enää osaa. Tai oikeastaan nyt tuntuu siltä, että nykyään pitäisi osata, jos haluaa kirjoittaa, kun taas nuorempana tuntui siltä, että sen kuin kirjoitti, mitä mieleen tuli ja silti onnistui. Lukion jälkeen alkoi miettiä kaikenmaailman runomittoja taimitälie ja kun oikeasti tajusi, että "oikeilla" runoilla on jotain, mitä voi tulkitakin ja niillä on merkityksiä ja - niin.. En tiedä, se vaan jäi. Mutta tämän innoittamana saatan taas kokeilla, ihan pikkuisen vaan. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Runoilla voi niin monella eri tavalla, ettei kannata miettiä, mikä on oikein ja mikä väärin, koska runoissa tai muussakaan teksteissä ei voi moisia käsitteitä määritellä - ainakaan minun mielestäni. Ja allekirjoitan kyllä täysin tuon, mitä sanoit siitä, että nuorempana oli paljon helpompaa kirjoittaa; nykyään voi kaihoisasti lueskella vanhoja raapustuksiaan ja ihmetellä, miten on joskus voinut kirjoittaa jotain sellaista.

      Kiitos kommentistasi, on mukava kuulla myös muiden kokemuksia. :)

      Poista
  2. Ihania runoja! Näissä näkyy sun persoonallinen tyyli ja taidokas runoilija. Merihirviö ja Kirjenippu, nämä runot toisi mieleen sut, jos näkisin ne tuntemattomana julkaistuna. Muistan, kuinka yläasteella raapustelit ja piirtelit vihon reunoille, siitä on pitkä aika, ihan ikävä tulee. Paljon inspiraatiota, kannattaa jatkaa!

    Minua erityisesti kosketti runo "V". Tuo kuvastaa niin täydellisesti minun ajatuksia, tosin itsen en osaisi kiteyttää sitä puoleksikaan yhtä hyvin. Pakko lukea runo uudelleen ja uudelleen, se koskettaa ja puhuttelee, ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, kiitos kommentista ja kehuista myös! Hämmennyin kyllä hetkeksi tuosta yläaste-maininnasta, mutta joo, ne olivat kyllä aikoja ne - tuli heti mieleen kaikkia.. kröhöm... mielenkiintoisia muistoja. :D Olisi kiva nähdä taas tässä joskus, kun aikaa löytyy. :) Kiitos vielä. ♥

      Poista
    2. Pitäs oikeesti nähä! Vielähän on hyvästi kesälomaa jälellä ;)

      Poista
  3. http://cowswings.blogspot.fi/2014/06/karamellihukka.html
    Kurkkaappa tämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OI! Hitsit miten ihana piirros, voisin tuijottaa tunteja noita silmiä! :D <3

      Poista
  4. Tosi upeita runoja! Itsekin tykkään kovasti kirjoittaa ja haaveilen myös julkaisevani kirjan :) Runoja en tosin osaa yhtään kirjottaa ja ihailen kovasti niitä, jotka osaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti kommentistasi! Ihana kuulla, että kirjahaaveita löytyy muiltakin. : )

      Poista

Mikäli kommentoit yli vuorokauden vanhaan tekstiin, älä pelästy, kun kommenttisi ei tulekaan heti näkyviin saatuasi "kommentti lähetetty" -viestin: se ei ole kadonnut tyhjyyteen, vaan odottaa hyväksymistäni.